Меню
Кошница

Сватбено шампанско

Сватба + Шампанско = ВНЛ

Когато помислите за шампанско, веднага го свързвате с празник. Шампанското е неразривно свързано със сватбата, независимо дали се пие само от младоженците, току що казали голямото „ДА!“ или се налива за вдигане на всеки тост. В България бутилка пенливо, сватбени чаши за шампанско и халки са трите неща, които ви трябват за да сключите граждански брак. Съвсем естествено, шампанското е силно свързано в съзнанието ни с големи празници и със специални, щастливи поводи. Откъде идва традицията да се вдига сватбен тост за булката и младоженеца с чаша шампанско? 

Има много традиции, свързани със сватбите, но вдигането на тост за булката и младоженеца с шампанско е един от най-древните обичаи, които почитаме. 

Шампанското наистина е виното на празника. С тази напитка са отбелязани стотици победи на Формула 1, пуснати са на вода хиляди кораби, вдигнати са милиони сватби, отбелязали са кулминацията на безброй партита и милиарди специални моменти между двама души са били запечатани.

И само в случай, че се чудите откъде идва израза „тост“, той е резултат от древна практика още от 6-ти век, когато римляните и гърците буквално пускали парче препечен препечен хляб във виното. Причината била практична: препеченият хляб (тостът) отнемал от тръпчивостта на виното. Вероятно и детоксикиращият въглен в препечената филийка е играел важна роля с превенцията на хранителни интоксикации и отравяния. По онова време виното се пренасяло и съхранявало в животински кожи, така че малко дезинфекция сигурно му се е отразявала добре.

Но да се върнем на сватбите. От древността хората поднасят напитка на боговете чрез изправяне и протягане на ритуални чаши с вино към небето, докато се произнася молитва. Това много прилича на днешната традиция на сватбения тост, при който този, който вдига наздравицата се изправя и протяга питието си за „наздраве“ след произнасянето на няколко добри думи. И така, какво е шампанско? 

Шампан е името на регион във Франция. Историята на пенливото вино, наречено шампанско, датира от Средновековието. Въпреки популярната легенда, че бенедиктинският монах Дом Периньон е измислил техниката за производство му, всъщност то е създадено 100 години по-рано. Най-старото (и документирано) пенливо вино, наистина е направено от монах и това се случва през 1531 г. в абатството Saint Hilaire. Името на това пенливо е Blanquette de Limoux и то е оригиналът. Именно Бланкет от Лиму, както и креман от същото място предлагаме за сватбено шампанско в svatbenden. Работим с най-реномираната изба във Франция, за да гарантираме, че ще имате най-доброто за сватбеното си тържество. Каква е разликата между Crémant § Blanquette de Limoux и Шампанското?

Сортовете грозде са това, по което двете се различават, технологията е като при шампанското: все пак те са я измислили! Blanquette de Limoux се получава от сорта музак (минимум 90%), шенин и шардоне. За направата на Crémant de Limoux се смесват шардоне и шенин (максимум 90%). Така всяко от двете пенливи има собствена индивидуалност. Цената на бланкетите и креманите от областта Лиму е изключително атрактивна, а качеството – великолепно! Избирайки вашата сватбена бутилка Crеmant de Limoux може да откриете колко хубаво може да е пенливото вино не само на Нова Година. Сватбени чаши за шампанско

Говорейки за сервиране на шампанско, както за сватба, така и по всеки друг повод, най-добре е да изберете класически тънкостенни кристални чаши, наричани понякога „флейти“. Гравирани, инкрустирани или изчистени, доверете се на собствения си вкус. Сватбените чаши за шампанско обикновено са специално създадени за целта. Освен че изглеждат елегантно, дългите крачета на тези кристални чаши държат ръката на притежателя далеч от напитката, позволявайки й да остане ледено студена.
 

Преди години чашите за пенливо вино бяха във форма на купичка на столче. Макар и популярни някога, тези кристални чаши вече почти не се произвеждат и използват, защото карат пенливото вино да изветрее и да се стопли по-бързо. Освен това широката чаша - купичка много лесно се разлива, а кой иска да загуби дори капка от ценното вино или да направи сватбената си рокля лепкава? Как да държим своята чаша за шампанско или вино?

Може да ви се струва глупаво, но наистина има правилен начин да държим своята чаша за шампанско или вино. Правилото е да дръжте всички чаши за вино (бяло, червено или пенливо) за крачето, а не за балона. Хванете крачето (дръжката) на чашата с три пръста, между палеца, показалеца и средния пръст. Ще видите, че другите ви пръсти просто ще лежат върху основата естествено. Няма да сгрешите, ако имате нужда и от безименния си пръст и хванете столчето с 4 пръста. Просто не хващайте чашата за балона.

Има три причини, поради които държането на чаша за столчето се е превърнало в стандарт:

Чашите остават с добър външен вид, без мазни отпечатъци от пръсти върху балона

Виното и шампанското остават хладни по-дълго

Изглеждате елегантно и с добри маниери

И един СЪВЕТ: Пийте от едно и също място. Така чашата ви ще изглежда чиста, особено ако сте с червило или хапвате нещо и устните ви са мазни. В заключение

Няма съмнение, че едно сватбено тържество просто не би било същото, без всички да вдигнат чаша шампанско, за да поздравят младоженците. Независимо дали е запазено само за голямото „ДА!“ на подписването, за специалния тост на кума или ще се лее свободно през цялата нощ, шампанското е неразделна част от сватбеното тържество. От самото си раждане в абатствата на Франция, шампанското се е превърнало в върховен символ на лукс и специален празник в световен мащаб. 

Наздраве!

В наличност
Френско пенливо вино Blanquette de Limoux Сорт: 100% МузакСвежо и сухо750 млНасладете се на френско пенливо вино от рядък сорт: Mauzac. Култивирано през 16 век в Лиму, то разкрива най-добрите си качества в това вино на производителя Antech. С фини мехурчета, Antech M Brut Nature е..
55,00 лв.
В наличност
Френско пенливо вино Cremant de Limoux 2019Сортове: Chenin Blanc, Pinot Noir, Mauzac Blanc, ChardonnayКомплексно и богато750 мл12% volФренското пенливо вино Cuvée Héritage 1860 Brut Millеsime е изтънчено и елегантно и носи всички характеристики на скъпо шампанско.Макар че повечето хора са чували с..
55,00 лв.
В наличност
Сортове: Chardonnay, Chenin, и Mauzac12% vol750 млGrande Cuvеe Oubliеe от Antech е Crеmant de Limoux с голяма финес и сложност. Под въздействието на средиземноморския климат това великолепно сватбено шампанско пленява с минералност и лека соленоватост, като свеж морски бриз. Усещаме аромати на..
70,00 лв.
В наличност
Сортове: Chenin Blanc, Pinot Noir, Mauzac Blanc, Chardonnay 12% vol 750 мл   Регионът Лиму произвежда пенливи вина от 1544 г., много преди монахът Dom Perignon "да открие" технологията. Елегантния Cremant de Limoux Eugеnie Brut е направен от семейство Antech, което произвежда гр..
45,00 лв.
Показани са от 1 до 4 от 4 резултата (1 страници)