Меню
Кошница

Сватбени чаши

Сватба + Шампанско = ВНЛ

Когато помислите за шампанско, веднага го свързвате с празник. Шампанското е неразривно свързано със сватбата, независимо дали се пие само от младоженците, току що казали голямото „ДА!“ или се налива за вдигане на всеки тост. В България бутилка пенливо, сватбени чаши за шампанско и халки са трите неща, които ви трябват за да сключите граждански брак. Съвсем естествено, шампанското е силно свързано в съзнанието ни с големи празници и със специални, щастливи поводи.

Откъде идва традицията да се вдига сватбен тост за булката и младоженеца с чаша шампанско? 

Има много традиции, свързани със сватбите, но вдигането на тост за булката и младоженеца с шампанско е един от най-древните обичаи, които почитаме. 

Шампанското наистина е виното на празника. С тази напитка са отбелязани стотици победи на Формула 1, пуснати са на вода хиляди кораби, вдигнати са милиони сватби, отбелязали са кулминацията на безброй партита и милиарди специални моменти между двама души са били запечатани.

И само в случай, че се чудите откъде идва израза „тост“, той е резултат от древна практика още от 6-ти век, когато римляните и гърците буквално пускали парче препечен препечен хляб във виното. Причината била практична: препеченият хляб (тостът) отнемал от тръпчивостта на виното. Вероятно и детоксикиращият въглен в препечената филийка е играел важна роля с превенцията на хранителни интоксикации и отравяния. По онова време виното се пренасяло и съхранявало в животински кожи, така че малко дезинфекция сигурно му се е отразявала добре.

Но да се върнем на сватбите. От древността хората поднасят напитка на боговете чрез изправяне и протягане на ритуални чаши с вино към небето, докато се произнася молитва. Това много прилича на днешната традиция на сватбения тост, при който този, който вдига наздравицата се изправя и протяга питието си за „наздраве“ след произнасянето на няколко добри думи.

И така, какво е шампанско? 

Шампан е името на регион във Франция. Историята на пенливото вино, наречено шампанско, датира от Средновековието. Въпреки популярната легенда, че бенедиктинският монах Дом Периньон е измислил техниката за производство му, всъщност то е създадено 100 години по-рано. Най-старото (и документирано) пенливо вино, наистина е направено от монах и това се случва през 1531 г. в абатството Saint Hilaire. Името на това пенливо е Blanquette de Limoux и то е оригиналът. Именно Бланкет от Лиму, както и креман от същото място предлагаме за сватбено шампанско в svatbenden. Работим с най-реномираната изба във Франция, за да гарантираме, че ще имате най-доброто за сватбеното си тържество.

Каква е разликата между Crémant § Blanquette de Limoux и Шампанското?

Сортовете грозде са това, по което двете се различават, технологията е като при шампанското: все пак те са я измислили! Blanquette de Limoux се получава от сорта музак (минимум 90%), шенин и шардоне. За направата на Crémant de Limoux се смесват шардоне и шенин (максимум 90%). Така всяко от двете пенливи има собствена индивидуалност. Цената на бланкетите и креманите от областта Лиму е изключително атрактивна, а качеството – великолепно! Избирайки вашата сватбена бутилка Crеmant de Limoux може да откриете колко хубаво може да е пенливото вино не само на Нова Година.

Сватбени чаши за шампанско

Говорейки за сервиране на шампанско, както за сватба, така и по всеки друг повод, най-добре е да изберете класически тънкостенни кристални чаши, наричани понякога „флейти“. Гравирани, инкрустирани или изчистени, доверете се на собствения си вкус. Сватбените чаши за шампанско обикновено са специално създадени за целта. Освен че изглеждат елегантно, дългите крачета на тези кристални чаши държат ръката на притежателя далеч от напитката, позволявайки й да остане ледено студена.

Преди години чашите за пенливо вино бяха във форма на купичка на столче. Макар и популярни някога, тези кристални чаши вече почти не се произвеждат и използват, защото карат пенливото вино да изветрее и да се стопли по-бързо. Освен това широката чаша - купичка много лесно се разлива, а кой иска да загуби дори капка от ценното вино или да направи сватбената си рокля лепкава?

Как да държим своята чаша за шампанско или вино?

Може да ви се струва глупаво, но наистина има правилен начин да държим своята чаша за шампанско или вино. Правилото е да дръжте всички чаши за вино (бяло, червено или пенливо) за крачето, а не за балона. Хванете крачето (дръжката) на чашата с три пръста, между палеца, показалеца и средния пръст. Ще видите, че другите ви пръсти просто ще лежат върху основата естествено. Няма да сгрешите, ако имате нужда и от безименния си пръст и хванете столчето с 4 пръста. Просто не хващайте чашата за балона.

Има три причини, поради които държането на чаша за столчето се е превърнало в стандарт:

Чашите остават с добър външен вид, без мазни отпечатъци от пръсти върху балона

Виното и шампанското остават хладни по-дълго

Изглеждате елегантно и с добри маниери

И един СЪВЕТ: Пийте от едно и също място. Така чашата ви ще изглежда чиста, особено ако сте с червило или хапвате нещо и устните ви са мазни.

В заключение

Няма съмнение, че едно сватбено тържество просто не би било същото, без всички да вдигнат чаша шампанско, за да поздравят младоженците. Независимо дали е запазено само за голямото „ДА!“ на подписването, за специалния тост на кума или ще се лее свободно през цялата нощ, шампанското е неразделна част от сватбеното тържество. От самото си раждане в абатствата на Франция, шампанското се е превърнало в върховен символ на лукс и специален празник в световен мащаб.

Наздраве!

В наличност
Високи ритуални чаши за вашата сватба от RiedelКристални чаши с изключителна елегантност, високи цели 30 см! Изчистени, издължени, тези сватбени чаши подчертават цялата красота на младоженците. Изработени от престижния бранд Riedel, красивите чаши за сватба MAX са с максимална височина и финес.След ..
140,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Liana Matt ръчна изработкаЛуксозни ритуални чаши ръчна изработка, с изчистен дизайн. Тези великолепни сватбени чаши могат да бъдат използвани и със стойка, която бихте могли да закупите отделно. Ритуалните чаши са идеалният избор, когато сте избрали Вашата сватба да бъде на открито.Чаш..
180,00 лв.
В наличност
Ръчна изработка с интригуващ дизайн;Спираловидни столчета;Материал: безоловен кристал;Височина: 32 см;Посочената цена е за комплект от 2 броя;..
220,00 лв.
В наличност
Ръчна изработка;Ръчно духани сватбени чаши с ефекна декорация, наподобяваща гравюраМатериал: безоловен кристал;Височина: 29 см;Посочената цена е за комплект от 2 броя;..
90,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Stem Glass With Spi ръчна изработкаГрациозни ритуални чаши ръчна изработка с изключително изчистен дизайн с матирана спирала в основата на издължената горна част на чашата. Тези великолепни сватбени чаши са изработени от безоловен кристал и са с височина 40.2 см, предлагат се в комплек..
180,00 лв.
В наличност
Изключително изчистен и елегантен дизайн;Материал: безоловен кристал;Височина: 25 см;Диаметър: 8 см;Вместимост: 340 мл;Посочената цена е за комплект от 2 броя;..
100,00 лв.
В наличност
Изключително изчистен и елегантен дизайн;Материал: безоловен кристал;Височина: 23.5 см;Диаметър: 7 см;Вместимост: 285 мл;Посочената цена е за комплект от 2 броя;..
160,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Platinum Swirl Toasti ръчна изработкаСтилни и елегантни ритуални чаши ръчна изработка, с ефектна декорация от платинени нишки вплетени в кристала. Сватбените чаши са изработени от безоловен кристал, високи са 28.6 см и се предлагат в комплект от 2 броя.Материал: безоловен кристал;Плати..
160,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Platinum Style Toasti ръчна изработкаЕлегантни ритуални чаши, ръчно изработени от красив и блестящ кристал. Тези великолепни сватбени чаши са декорирани с ефектна платинена спирала на столчето. Ритуалните чаши са изработени от безоловен кристал и са с височина 29 см, предлагат се в ком..
180,00 лв.
В наличност
Ръчна изработка;Чашите са с платинен кант и атрактивен дизайн - тип усукани;Шампанското се разлива по цялата дължина на столчето;Материал: безоловен кристал;Височина: 25 см;Посочената цена е за комплект от 2 броя;..
100,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Gold Swirl Toasting Flute ръчна изработка Изключително елегантни ритуални чаши ръчна изработка, декорирани с релефна златиста плетеница обвита в горната част на чашата. Сватбените чаши са изработени от безоловен кристал, високи са 28.6 см и се предлагат в комплект от 2 броя.Материал: ..
160,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Gold Style Toasting Fl ръчна изработкаЕлегантни ритуални чаши ръчна изработка с екстравагантен дизайн с позлатено спираловидно столче. Тези великолепни сватбени чаши са изработени от безоловен кристал, високи са 29 см и се предлагат в комплект от 2 броя.Ръчна изработка;Екстревагантен д..
180,00 лв.
В наличност
Сватбен бокал с цветна украсаРъчно рисуван сватбен бокал с декорация от бели цветенца с лек релеф. Бокала е изработен от кристал. Подходящ за Вашият църковен ритуал.Красиво декориран с цветна украса;Изработен от кристал;Височина: 25 см;Диаметър: 7 см;Посочената цена е за 1 бокал;..
50,00 лв.
В наличност
Сватбен бокал за църква Anca GobletИзключително стилен и елегантен сватбен бокал за църква ръчна изработка от фин кристал, декориран с гравирани върху него ивици с опушен ефект. Сватбения бокал е изработен от безоловен кристал и е висок 32.5 см.Ръчна изработка;Декориран с гравирани ивици с опушен еф..
70,00 лв.
В наличност
Сватбен бокал With This RingСватбен бокал за църква изработен от звънтящ кристал с нежна декорация от гравирани пръстени и камъчета Сваровски. Този великолепен сватбен бокал е изработен от безоловен кристал и е с височина 23 см.Нежно гравирани пръстени;Декорация с камъчета Сваровски;Материал: криста..
90,00 лв.
В наличност
Сватбен бокал Gold Swirl Red Wine ръчна изработкаКристален сватбен бокал за църква ръчна изработка, декориран с релефна златиста плетеница, обвиваща долната част на балона. Този елегантен сватбен бокал е изработен от безоловен кристал и е висок 24 см.Ръчна изработка;Релефна златиста плетеница;Матери..
80,00 лв.
В наличност
Материал: безоловен кристал;Цената е за 1 брой сватбен бокал;Височина: 23.5 см;Made in Germany...
80,00 лв.
В наличност
Сватбен бокал Huatt Red wine ръчна изработкаИзключително стилен и елегантен сватбен бокал за църква, ръчна изработка от фин звънтящ кристал. Акцента на сватбения бокал е елегантната извивка на неговото столче. Бокала е изработен от безоловен кристал и е с височина 32 см.Ръчна изработка;Елегантна изв..
60,00 лв.
В наличност
Кристален сватбен бокал Huatt Med Red WineСватбен бокал за църква ръчна изработка, с невероятен дизайн и размер. Този впечатляващ бокал е изработен от безоловен кристал и е висок 31 см.Ръчна изработка;Материал: безоловен кристал;Височина: 31 см;Посочената цена е за 1 бокал;..
50,00 лв.
В наличност
Грациозни сватбени чаши Cristal FlowerИзключително грациозни и елегантни ритуални чаши ръчна изработка с ефектно матово столче. Сватбените чаши са изработени от безоловен кристал и са с височина 39 см, предлагат се в комплект от 2 броя.Материал: безоловен кристал;Ефектно матово столче;Височина: 39 с..
150,00 лв.
В наличност
Сватбен бокал Gold Swirl White Wine ръчна изработкаИзключително красив и стилен сватбен бокал за църква ръчна изработка, декориран със златиста плетеница обвита в долната част на балона.Този великолепен сватбен бокал е изработен от безоловен кристал и е висок 22.5 см.Декорация със златиста плетеница..
70,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Liana Silver ръчна изработкаРитуални чаши ръчна изработка, с интересен и екстравагантен дизайн.Тези изключителни сватбени чаши са изработени от безоловен кристал и се предлагат във вариант с платинено покритие.Цена без стойката: 180.00 лв;Цена със стойката: 220.00 лв;Височина на чашите..
180,00 лв.
В наличност
Сватбени чаши Twist Champagne ръчна изработкаРитуални чаши ръчна изработка от фин кристал с елегантна и изчистена визия, акцентираща върху спираловидните им столчета. Тези изключително стилни и елегантни сватбени чаши са изработени от безоловен кристал, високи са 30 см и се предлагат в комплект от 2..
120,00 лв.
В наличност
Ръчна изработка;Красиво декорирани с платинен кант в горната част на балона и в основата на столчетоАтрактивен дизайн наподобяващ усукванеМатериал: безоловен кристал;Височина: 25 см;Посочената цена е за комплект от 2 броя;..
80,00 лв.
Показани са от 1 до 24 от 52 резултата (3 страници)